Ağız Bakımı
18 Ekim 2017

Ağız Bakımı
 
 
 
Besin ulaşım zincirinin ilk halkası olan ağız sağlığımıza ne yazık ki gereken özeni göstermiyoruz.

Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağız a verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. 
*Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır.Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır

Fırçalamaya başlamadan önce fırçamız kuru olsun,ıslatmayalım.Çok az,leblebi tanesi kadar diş macunu fırçaya sürelim.. Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

 

 
 
Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. 

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Diş fırçaları üç ayda bir değiştirilmelidir.

Her ne kadar düzenli olarak diş fırçalasak da diş fırçası diş aralarına etki etmeyebilir.Bu nedenle diş aralarının temizliği için mutlaka diş ipi kullanmalıyız

En son olarak ta diş fırçası ile dilimizi arkadan öne doğru fırçalayarak dilimiz üzerindeki birikintileri temizlemeliyiz.En son kullanacağımız bir ağız gargarası ile de ağzımızda biriken gıda artıklarını ortamdan uzaklaştırıp,ferah bir nefese kavuşabiliriz.Özellikle ağız kokusundan şikayetçi olan hastalarıma bu ağız bakımı ilkelerine uymayı,aksatmamayı tavsiye ederim. Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gereklidir.

*Ancak kadınlarda ağız diş bakımı , yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz , dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir.